Informatie overige risicovoeten

De medische noodzaak van goede voetverzorging wordt steeds belangrijker. Het belang en de preventieve kracht van goede voetverzorging is van invloed op de algehele gezondheid van de cliënt.

De risicogroepen voor voetproblemen zijn diabetes-, reuma- en spastische patiënten, oudere mensen, demente mensen en mensen met de ziekte van Parkinson. Mensen, die vanwege hun beroep (bijvoorbeeld horeca) veel van hun voeten eisen en sporters, hebben deskundige voetverzorging nodig om voetproblemen te voorkomen. Voetproblemen kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijngebruik.
 
Diabetes
Diabetes mellitus, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte met als belangrijkste kenmerk een te hoge bloedsuikerspiegel. Bij diabetes maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline aan. Daardoor loopt de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog op. Dat betekent dat suikers in het bloed blijven die niet worden verbruikt voor inspanning. Met als gevolg de nodige complicaties op de korte en lange termijn. Ook kan het zijn dat je lichaam onvoldoende gevoelig is voor insuline. De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.

De Sims classificatie en het zorgprofiel worden vastgesteld door de behandelend (huis)arts. Patiënten die al bij een Medisch pedicure onder behandeling zijn, maar waarvan nog geen Sims classificatie en bijbehorend zorgprofiel is vastgesteld, moeten eerst worden doorgestuurd naar de behandelend arts.
Bij de zorgprofielen 2, 3 en 4 is het aan de Podotherapeut om een individueel behandelplan met de medisch noodzakelijke voetzorg te bepalen. De zorgprofielen 2, 3 en 4 komen voor gedeeltelijke vergoeding in aanmerking uit de basisverzekering.

De medisch noodzakelijke voetzorg en de frequentie waarop de patiënt behandeld dient te worden is opgenomen in een individueel behandelplan. Het beschreven aantal behandelingen dient verspreid over het jaar gegeven te worden. De Medisch pedicure verplicht zich om informatie aan de Podotherapeut te verstrekken die betrekking heeft op het zorgprofiel en het hierbij horende individuele behandelplan. De Podotherapeut draagt zorg voor de terugkoppeling naar de behandelend (huis)arts.

De vergoeding betreft alleen de medisch noodzakelijke zorg.  Het knippen van gezonde nagels, het verwijderen van eelt dat geen drukplekken veroorzaakt, valt niet onder de medisch noodzakelijke zorg en wordt derhalve niet vergoed door uw verzekeraar.  

Pedicure-Plan heeft contracten afgesloten bij de diverse Podotherapeuten.

Reuma
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen. De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg. Hun voeten zijn meer kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen.

Deskundigen verwachten dat er de komende vijf à tien jaar – vanwege de toename aan diabetespatiënten en de vergrijzing – meer aandacht nodig is voor voetverzorging. Een gespecialiseerd en medisch pedicure kan door middel van zorgvuldige analyse en voetverzorging voetproblemen bij risicopatiënten, zoals mensen met diabetes en/of reuma, tot een minimum beperken. Het aantal operaties en amputaties bij diabetespatiënten vermindert aanzienlijk door regelmatig bezoek aan een deskundig pedicure.

Voetproblemen bij dementie
De benadering van dementerende cliënt vereist geduld en inzicht van de pedicure. Werkervaring en goede apparatuur zijn voorwaarden om in een ontspannen sfeer snel te kunnen handelen. Daarom zal de pedicure bij de behandeling van dementerende mensen onder ander letten op hoe iemand met dementie reageert op een behandeling, want dat is niet altijd te voorspellen. Daarom verdient een korte behandeltijd de voorkeur.

  • Een pedicure die rust uitstraalt en uitleg geeft van de handelingen, werkt afleidend en voorkomt angstreacties. 
  • Wanneer het onvermijdelijk is om geluid te maken, zal de pedicure alert zijn op schrikreacties. Moderne motoren, voorzien van een waterverneveling, verdienen aanbeveling. Deze geven een minder trillende sensatie aan de voet en daardoor minder pijnreacties.
  • Geduld is uitermate belangrijk. Als er sprake is van angst of onrust , doet lichamelijk contact zoals strelen, een hand vasthouden, samen (zachtjes) zingen, wonderen.
  • Het verdampen van oliën zoals cederhout met sinaasappel, werkt rustgevend.
  • Hoewel voetverzorging bij de demente cliënt zowel lichamelijk als geestelijk vaak heel vermoeiend is, worden geduld en tact beloond door positieve reacties. Veelal wordt een voetmassage aan het eind van de behandeling zeer gewaardeerd. De pijn is vaak verdwenen.
Sporters
Steeds meer mensen sporten. Niet alleen bij voetbal en loopsporten, maar bij vrijwel alle takken van sport komt iedere verplaatsing voort vanuit de voeten. Door pijn in uw voeten kunt u onnatuurlijk gaan lopen, waardoor de kans op blessures toeneemt. Het is daarom van belang dat uw voeten in goede conditie zijn.

Wat kunt u zelf doen? Zorg voor de juiste sportschoenen 
De gevolgen van slecht passende sportschoenen kunnen onder andere zijn: Ingescheurde, ingroeiende of blauwe nagels. kloofvorming aan de hielen, overmatig transpireren, blaren. Elke sport vraagt om een sportschoen die voldoet aan specifieke eisen.

Voorkom blaren
Vooral in het begin van het seizoen, wanneer de huid enige tijd niet aan druk of wrijving is blootgesteld, treden blaren op. Neem daarom beschermende maatregelen. Plak gevoelige huidgebieden tijdens training en wedstrijden af met bijvoorbeeld Leukoplast (dus zonder verbandgaas). De schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van tegen de huid.

Om blaren te voorkomen moeten sportschoenen goed aansluiten. Sommige sporters smeren hun schoenen aan de binnenkant in met vaseline en dragen geen sokken. Als u gauw last heeft van blaren probeer dan beter passend schoeisel te vinden en smeer de plaatsen waar blaren dreigen te ontstaan in met vaseline.

 

Actueel

Herfst


Het is alweer herfst. Tijd om je voeten weer winterklaar te maken. Maar ook tijd om je voeten weer zomerklaar te maken.

In deze periode kun je juist beginnen met het aanpakken van schimmelnagels. Je voeten zitten toch opgesloten in dichte schoenen.

Wil je meer weten of een afspraak maken? 
Stuur een berichtje.Direct contact

Vul uw gegevens in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met u op!

maar u kunt mij natuurlijk ook bellen:
Tel: 06 - 46 89 95 52