De medische noodzaak van goede voetverzorging wordt steeds belangrijker. Het belang en de preventieve kracht van goede voetverzorging is van invloed op de algehele gezondheid van de cliënt.
De risicogroepen voor voetproblemen zijn diabetes-, reuma- en spastische patiënten, oudere mensen, demente mensen en mensen met de ziekte van Parkinson. Mensen, die vanwege hun beroep (bijvoorbeeld horeca) veel van hun voeten eisen en sporters, hebben deskundige voetverzorging nodig om voetproblemen te voorkomen. Voetproblemen kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijngebruik.
Diabetes
Diabetes mellitus, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte met als belangrijkste kenmerk een te hoge bloedsuikerspiegel. Bij diabetes maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline aan. Daardoor loopt de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog op. Dat betekent dat suikers in het bloed blijven die niet worden verbruikt voor inspanning. Met als gevolg de nodige complicaties op de korte en lange termijn. Ook kan het zijn dat je lichaam onvoldoende gevoelig is voor insuline. De complicaties van diabetes zijn gevolgen aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten. Complicaties kunnen ontstaan doordat hoge bloedsuikers na een tijdje bloedvaten en zenuwen beschadigen.
De Sims classificatie en het zorgprofiel worden vastgesteld door de behandelend (huis)arts. Patiënten die al bij een Medisch pedicure onder behandeling zijn, maar waarvan nog geen Sims classificatie en bijbehorend zorgprofiel is vastgesteld, moeten eerst worden doorgestuurd naar de behandelend arts.
Bij de zorgprofielen 2, 3 en 4 is het aan de Podotherapeut om een individueel behandelplan met de medisch noodzakelijke voetzorg te bepalen. De zorgprofielen 2, 3 en 4 komen voor gedeeltelijke vergoeding in aanmerking uit de basisverzekering.
De medisch noodzakelijke voetzorg en de frequentie waarop de patiënt behandeld dient te worden is opgenomen in een individueel behandelplan. Het beschreven aantal behandelingen dient verspreid over het jaar gegeven te worden. De Medisch pedicure verplicht zich om informatie aan de Podotherapeut te verstrekken die betrekking heeft op het zorgprofiel en het hierbij horende individuele behandelplan. De Podotherapeut draagt zorg voor de terugkoppeling naar de behandelend (huis)arts.
De vergoeding betreft alleen de medisch noodzakelijke zorg. Het knippen van gezonde nagels, het verwijderen van eelt dat geen drukplekken veroorzaakt, valt niet onder de medisch noodzakelijke zorg en wordt derhalve niet vergoed door uw verzekeraar.
Pedicure-Plan heeft contracten afgesloten bij de diverse Podotherapeuten.
Reuma
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen. De voeten van reumapatiënten vragen extra zorg. Hun voeten zijn meer kwetsbaar en gevoeliger dan de voeten van gezonde mensen.
Deskundigen verwachten dat er de komende vijf à tien jaar – vanwege de toename aan diabetespatiënten en de vergrijzing – meer aandacht nodig is voor voetverzorging. Een gespecialiseerd en medisch pedicure kan door middel van zorgvuldige analyse en voetverzorging voetproblemen bij risicopatiënten, zoals mensen met diabetes en/of reuma, tot een minimum beperken. Het aantal operaties en amputaties bij diabetespatiënten vermindert aanzienlijk door regelmatig bezoek aan een deskundig pedicure.
Voetproblemen bij dementie
De benadering van dementerende cliënt vereist geduld en inzicht van de pedicure. Werkervaring en goede apparatuur zijn voorwaarden om in een ontspannen sfeer snel te kunnen handelen. Daarom zal de pedicure bij de behandeling van dementerende mensen onder ander letten op hoe iemand met dementie reageert op een behandeling, want dat is niet altijd te voorspellen. Daarom verdient een korte behandeltijd de voorkeur.
Het is alweer herfst. Tijd om je voeten weer winterklaar te maken. Maar ook tijd om je voeten weer zomerklaar te maken.
In deze periode kun je juist beginnen met het aanpakken van schimmelnagels. Je voeten zitten toch opgesloten in dichte schoenen.
Wil je meer weten of een afspraak maken?
Stuur een berichtje.